10 Saker att göra i Stockholm

1.Gamla Stan

Börja med att gå tillbaka till Stockholms rötter på ett av Europas stora medeltida centern, fördelat på tre öar.

Du befinner dig mitt i en riktig handelsstad, där gavel butiker och lager är målade i olika nyanser av guld.

Dessa är nu värd för alla typer av restauranger, många internationella utmärkelser, samt museer, studior, bijou butiker, kaféer och barer.

På den östra sidan av gamla stan finns en lång sekvens av parallella kullerstensfält som leder in från vattnet och doppar under gångar.

Kom hit för att pressa dig genom Mårten Trotzigs Gränd, en gränd som tappar bara 90 centimeter över.

2.Skansen

Den visionära läraren och akademikern Artur Hazelius grundade det första utomhusmuseet någonsin på kungliga Djurgården 1891. Tanken var att visa kommande generationer hur livet var i Sverige före industriåldern, och det har lånats av hundratals museer runt om i världen.

Mer än ett sekel Skansen är det fortfarande det bästa museet i sin klass, på 30 hektar och med en stor gjutning som återskapar landsbygds scener från hela Sverige ner till minsta detalj.

Ett samiskt läger från polcirkeln, en gård från den avlägsna västra Härjedalen-provinsen och en friluftspark med vargar, lodjur, uttrar, grå sälar, renar och älgar är några av attraktionerna.

3.Vasa museet

En fantastisk relik från 1600-talets regeringstid av kungen Gustav Adolph har återupplivats på detta museum vid Djurgårdens västra strand.

Vasa var ett krigsskepp med 64 kanoner som gick ner på sin första resa 1628. Det förblev i djupet fram till 1961 när den lyfts upp till ytan sakta och noggrant återställs.

Fartyget har nästan allt sitt ursprungliga material och är det enda 1600-tals fartyget i denna skala som gör det till i dag.

Och med fartyget kom en nytt last med föremål som berättar hur det var att segla på Vasa.

Dessa finns i tio utställningsrum, och det finns en flerspråkig film om fartyget och dess uppståndelse.

4.Kungliga slottet i Stockholm

Med mer än 600 rum ligger Stockholms kungliga palats rankad uppe med de största palatsen i Europa.

Det finns fem museer i det mesta 1700-tals komplexet, som inte bara är en historisk relik: Sveriges kung bor fortfarande här ibland, de flesta kungliga händelser och mottagningar händer på slottet och alla de olika avdelningarna som är associerade med kungafamiljen verkar i dessa yllesammet omgivningar.

Bara en kort nedgång av must-sees inkluderar mottagnings rummen, de kungliga lägenheterna, Rikssalen och Ordenssalarna. Av de fem museerna är statskassan förutsägbart överdådig och Gustav III: s antikmuseum har antika grekiska och romerska skulpturer som köpts av kungen under sin resa till Italien 1783-84.

5.Stadshuset

En av byggnaderna som symboliserar Stockholm är stadshuset, omisskännligt för sitt 106 meter höga torn och spir.

Den består av åtta miljoner tegelstenar och är det perfekta uttrycket för den nordiska nationalromantiska stilen och invigdes i juni 1923, 400 år till dagen efter Gustav Vasas ankomst till staden.

Utrymmets dimensioner är trollbindande, framför allt blå hallen där Nobelmiddagen hålls varje december.

Efter middagen är det en dans i Guldhallen, som pryds med 18 miljoner guld mosaikplattor.

En integrerad del av varje besök är att stiga upp tornet och titta över Stockholm.

6.Nordiska museet

Artur Hazelius, grundare av Skansen Museum, uppfattade också denna etnografiska attraktion några ögonblick bort på Djurgården.

Nordiska museet stavar Sveriges kulturhistoria från omkring 1500-talet och framåt och visar dess traditionella dräkt och textilier, keramik, smycken, möbler och folkkonst.

Du kan också ta hand om samerna, Sveriges enda inhemska kultur, och doppa in i deras historia, tro och sätt att leva.

Isak Gustaf Clason anställdes för att utforma byggnaden och kom med ett extraordinärt återuplivande palats som färdigställdes 1907 efter en 19-årig konstruktion och skulle vara värt besöket ensam.

7.Gröna Lund

Djurgården är också platsen för Sveriges äldsta nöjespark, och även om Gröna Lund öppnades 1883 är det väldigt uppdaterat.

Nya berg-och dalbanor presenteras vartannat år, som det toppmoderna ”Insane” som du spenderar halva resan upp och ner på.

En annan, ”Eclipse” är en sväng tur mer än 120 meter i höjd.

Bort från de vita knogarna åker de små besökarna med sina livstid på tekoppar, karuseller, stötfångar bilar och trampar genom roliga hus.

Det finns konserter i parken hela sommaren, och Paul McCartney, Bob Marley och ABBA är några av de stora namnen som har spelat här.

8.Ut i sjöss

Så mycket av Stockholms charm ligger i dess vattenvägar att du skulle vara besviken att inte se staden från vattnet.

Du kan till och med säga att det är det första du kan göra i staden, eftersom du får grepp och ser de delar du vill utforska djupare senare.

En favoritresa är att åka österut på Djurgårdsbrunnskanalen, en kanal på sidan av Djurgården.

Detta grävdes under Karl XIV: s regeringstid 1825. På vägen ut finns en frodig utsikt över palats och trädgårdar, och när du åker tillbaka ser du staden i all sin majestät.

Du kan också ta en sightseing, vilket tar cirka två timmar om du vill gräva lite djupare.

9.Kungsträdgården

Bakom Kungliga slottet finns en park som har något som händer under alla årstider.

Men Kungsträdgården är aldrig vackrare än i april när dess paralella vägar med körsbärsträd blommar.

Tusentals människor dyker upp till Körsbärsblommans Dag denna månad för en promenad under de rosa baldakinerna.

På vintern finns det en skridskobana i den del av parken som kallas oktogonen. Om du passerar på sommaren är du säker på att få tillfällig installation eller festival.

Och om du bara har tid att döda kan du fånga ett parti gatu schack.

10.Drottningholm slottet

En av Sveriges tre världsarv finns i västra utkanten av Stockholm.

Drottningholm är i fransk stil och blev tänkt på 1600-talet.

Förfining gjordes under de närmaste hundra åren när varje på varandra följande monark satte sitt eget märke på palatset.

Det finns överdådiga salonger från 1600-, 1700- och 1800-talet, men en av de anmärkningsvärda detaljerna är slotts teatern, som går tillbaka till 1700-talet och fortsätter att uppträda fram till denna dag, oförändrad.

Den kinesiska paviljongen, färdig 1769, är en annan underverk i en orientalisk infunderad rokokostil och med interiörer berikade med dekorativa verk som porslin och lackade möbler samlade av Svenska Öst-indiska kompaniet på 1700-talet.

Flertal restauranger och hotell har anlitat KM Living som byggföretag i Stockholm för nybyggnation och renoveringar för att få smak av den nordiska arkitekturen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.